Mokume

Armband mokume Smaragd
Armband mokume Smaragd.

Mokume, som på japanska betyder ungefär ”trämönster”, uppfanns för ca 400 år sedan i Japan av Denbei Schoami. Han var en mycket skicklig svärdsmed och upptäckte att man kunde fusionera koppar, silver och guld på samma sätt som stål.
Tekniken användes till att börja med bara till svärds­dekorationer. Ett fåtal föremål från Schoamis hand finns bevarade.
Mokume­tekniken kom med tiden även att användas av silver- och guldsmeder. I slutet av 1800-talet kom tekniken till Europa genom att japanska konstverk fann vägen hit.


Råmaterialet kan antingen köpas färdigt eller så kan man tillverka själv. Vill man tillverka själv är det en svår process. Metallen måste vara mycket noggrant rengjord samt av legeringar som lätt fusionerar sig med varandra.
Metall­bitarna sätts under press mellan två kraftiga järnbitar. Paketet läggs i en värme­beständig behållare tillsammans med kol­granulat för att skapa en syrefri atmosfär.
Det hela värms upp till 785°C och hålls i denna temperatur i ca 8 timmar.

De vanligaste metallerna, som används är legeringar av guld, silver och koppar.
Genom att arbeta sig ner genom lagren av olika metaller kan man skapa olika mönster.

Mina smycken i mokume är oftast gjorda av silver och koppar främst för att man med denna kombi­nation får fina kontraster.